akciger kanserine havuc
Akciğer kanserine karşı havuç tüketin.

Kanser için sebzelerin bilgilerini sırasıyla sizlere yazmadan önce şu yazmış olduğumuz ön bilgiyi her yazımızda size vereceğiz.

Çağımızda kanser hastalığı giderek yaygınlaşıyor. Ülkemizde kalp hastalıklarından sonra gelen ve tedavisi oldukça ağır bir hastalık olan kanser; her 100 kişiden 25’ini pençesine almaktadır. Kanser nedenlerine baktığımızda; genetik, yetersiz veya fazla beslenme, virüs ve parazitler, çevresel kimyasallara maruz kalma ve mesleki ortamlara bağlı gelişebildiğini görmekteyiz.

Sigara içmek, alkol kullanmak, şişman olma durumu, fiziksel aktivite yapmama, kansere yakalanma için ciddi nedenler arasında. Fakat hayatımızın her anında bulabileceğimiz, pazardan eve rahatlıkla getirebileceğimiz birçok yiyeceğin kanser oluşumu mekanizmalarını durdurduğunu biliyor musunuz?

REKLAM
X

Bu kanser dostu besinlerden önce riski arttıran bazı tüketilmemesi gereken besinlerden bahsetmek istiyorum.

Uzak durun!

Öncelikle sığır eti kanser için büyük risk oluşturan yiyecek. Yaşlı hayvan etleri kanseri tetikleyen beslenme faktörleri. Yaşlanmış hayvanların kırmızı etleri, tavuk etleri, hindi etleri tüketilmemeli. Tereyağı, kuyruk yağı, etlerin yağlı kısımları ve derileri, margarin, krema ve kaymak kolesterolü arttırarak prostat bezinde büyümeye neden olarak erkeklerde prostat kanserini tetiklediğini söyleyelim.

Kızartılmış et, yumurta ve sebzelerde kanser yapıcı bileşikler oluşarak kolon, rektum ve mide kanserine neden olduğundan bu yöntemle besinleri pişirmemenizi tavsiye ederim. Tuzlanmış tüm besinler, sakatatlar, tütsülenmiş yani füme tüm et, balık ve peynirler karaciğerden mide kanserine yakalanmayı kolaylaştıran ve ülkemizde de sıkça yenilen yiyecekler.

Şeker diğer bir kanser yapıcı risk faktörü. Nişasta bazlı şekerler, sofra şekeri, beyaz un ve beyaz pirinç tüketiminin mide, kolon, pankreas ve rektum kanserlerinin önemli nedeni olduğunu unutmamak gerekiyor.

Son yıllarda protein yüksek diyetler ile zayılama oldukça yaygın bir şekilde bilinçsizce uygulanmaktadır. Protein alımının yüksek olması yutak, pankreas, meme, endometrium, prostat ve böbrek kanseri ile ilişkilendirilmektedir. Bu nedenle hayvansal kaynaklı et, yumurta, süt, yoğurt, keir, peynir çeşitleri, ayran ve balık gibi besinlerin gereğinden fazla tüketilmesinin de, kanserlerin görülmesi açısından büyük tehlike olduğunu vurgulamakta fayda görüyorum. 

Bu sebeple doğru proteinli besin miktarlarını aşmamaya dikkat etmek gerekiyor. Çünkü uygun miktarda sağlıklı protein kaynaklı yiyeceklerin, kansere karşı koruyucu olduğu bilinen bir gerçek. Bu nedenle günde 1-2 adetten fazla yumurta, 150 gramdan fazla et, tavuk, balık etleri, 2 su bardağından fazla süt, ayran ve keir, 1 kaseden fazla yoğurt, 2 dilimden fazla peynir tüketmek kansere karşı ilerleyen yaşlarda tehlike çanlarının çalmasında etkili olabiliyor.

İlgilini çekebilir  Bu zulmün önüne geçeceğiz diyen Başkan Erdoğan bakın hangi zulümden bahsetti

Akciğer Kanserine Karşı “Havuç”

Çoğunlukla ‘kan şekerimi oynatır’ diye yemekten kaçınılan havuç hem kan şekerini hızlı yükseltmez hem de karatenoid içeriği sayesinde hücrelere zarar veren yabancı maddelere karşı da koruyucu etki gösterir. Havucun kansere karşı etkin olabilmesi için çiğ değil buharda çok az pişirilmesi gerekmektedir. Kansere karşı koruyucu bileşikler havucun dokuları arasındadır ve buharda pişirme ile bu maddeler açığa çıkar ve bağırsaklarda emilebilen forma dönüşerek etkili olur. Çiğ havuç yemek kanserden etkili koruma sağlamayabilir. Bu nedenle sebze ve kuru baklagil yemeklerinizi havuç dilimleri ekleyerek pişirin. Salatalarınıza ise buharda pişen havucu ekleyin. Akciğer kanserine karşı kalkan olmasını istiyorsanız 1 büyük boy havuçtan fazlasına bedenin ihtiyacı bulunmuyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz