Gaz çıkarma, osurma ve yellenme olarak da adlandırılmaktadır. Gaz çıkarma normal bir olaydır ve tüm herkeste görülür. Kokulu veya kokusuz, sesli veya sessiz olsun gaz çıkarma herkeste görülen bir durumdur. Uzmanlar günde normal bir insanın 5-15 arası gaz çıkardığını söylemektedirler. Yellenme durumu, normal bir sindirim sistemi olayıdır ve bağırsaklarda bulunan bakterilerin aktivasyon halinde olduğunu göstermektedir. Çiğ sebzeler ve fasulye türü ürünler tüketildiğinde daha çok gaz çıkarıldığı bilinmektedir.

Günlük olarak çıkarılan gaz normaldir diyebiliriz fakat her zaman gaz çıkarmak normaldir diyemeyiz. Şişkinlik olarak adlandırabileceğimiz aşırı gaz çıkarma durumu, insanlarda rahatsızlık hissi uyandırmaktadır. Bununla beraber aşırı gaz çıkarma bir rahatsızlığın belirtisi de olabilir. Gün içinde 20 defadan çok çıkarılan gaz şişkinlik hissine neden olmaktadır.

Yine gaz çıkarma durumu bireyin normal yaşam düzenini veya yapmış olduğu diyeti etkileyebilmektedir. Fakat bazı durumlarda sağlık açısından bir rahatsızlık olabileceğinden ötürü tıbbi açıdan destek almak önemlidir.

Bireyin Fazla Gaz Çıkarmasına Ne Sebep Olur ?

REKLAM
X

Hepimiz yemek yerken, su içerken veya tükürüğümüzü yutarken bununla beraber bir miktar havayı yutabiliriz. Her besin tükettiğimizde veya su içerken daha fazla hava yutarız ve bu hava sindirim sistemimizde birikmiş olur. Vücudumuzda bunu atabilmek için gaz çıkararak veya geğirme yoluyla atmaya çalışır.

Kokulu Gaz Çıkarmanın Nedenleri Nelerdir ?

Gaz çıkarmanın her türlüsü normaldir. Fakat kokulu gaz çıkarmanın bazı nedenleri bulunmaktadır. Bunlar ;

-Lifi yüksek besinler tüketmek

-Gıda intoleransına sahip olmak

-Bazı ilaçları kullanıyor olmak (antibiyotik gibi )

-Bireyde kabızlığın görülmesi

-Bireyin sindirim sisteminde bakterilerin birikmiş olması

Bunların yanında nadir olarak görülse de kolon kanseri de kötü kokan gaz çıkarmayanın sebeplerinden biri olabilmektedir.

Aşırı Gaz Çıkarmanın Nedenleri Nelerdir ?

İlgilini çekebilir  Canan Karatay: Bunu yiyen 95 yaşına kadar yaşar

-Sindirilmesi zor olan besinler tüketmek: Sindirilmesi zor bazı besinlerin vücuttan atılması zor olur. Bu tür ürünlerin içeriğindeki lif miktarı ve vücudun tüketimi için zor olan bazı şeker türevleri oldukça fazladır. Bunların yanında pek çok insan bu tür besinlerden az miktarda etkilenirken bazıları diğerlerinden daha çok etkilenmektedir. Aşırı gaz birikmesine neden olan bazı ürünleri sayacak olursak;

Fasulye,

Mercimek,

Lahana,

Brokoli,

Karnabahar,

Kara lahana,

Brüksel lahanası,

Kepek,

Laktoz içeren sür ürünleri,

Fruktoz,

Şeker yerine kullanılan sorbitol,

Soda veya kola türü bazı gaz içeren içecekler,

Buğday

gibi ürünler başlıca olarak gösterilebilir.

-Sindirim sisteminde görülen rahatsızlıklar: Sindirim sistemi rahtatsızlıklarında görülen sürekli gaz çıkarmaya neden olan bazı bozukluklar;

Otoimmün pankreatit

Çölyak hastalığı

Crohn hastalığı

Diyabet

Damping sendromu

Yeme bozukluğu

Gastroözofageal reflü hastalığı

Gastroparezi

Enflamatuer bağırsak hastalığı

Huzursuz bağırsak sendromu

Laktoz intoleransı

Ülser ve ülseratif kolit

Bu tür rahatsızlıklar sağlıklı sindirim sistemine engel olarak sindirim sistemine baskı yapar ve buda rahatsız edici fazla gaz çıkarmaya sebep olmaktadır.

-Aşırı ve Sürekli Stres İçinde Olma: Birçok insan gün içinde yoğun stres altında olduğunda irritabl bağırsak sendromu rahatsızlığının belirtilerini gösterir. Pek çok birey sigara tüketirken, sakız çiğnerken, tatlı türevi besinler tüketirken ya da alkol tükettiklerinde aşırı gaz çıkarabilmektedirler.

-Kabızlık Sorunu: Kabızlık sorunu yaşayan kişilerde çok sıklıkla görülen ve kötü kokulu gaza sebep olan bir sorundur.

-Sindirim Sistemindeki Bakteri Miktarında Ve Türünde Görülen Değişiklik: Antibiyotik kullanımı ve bakteri içeren besinlerin tüketilmesi sindirim sistemimize zarar vererek fazla gaza neden olmaktadır.

Aşırı Gaz Çıkarma Nasıl Önlenir ?

-Gaz çıkarmaya neden olan besinleri tüketmemeye özen gösterin.

-Gün içinde sık sık ve az miktarda öğünler yemeye çalışın. Bu sayede sindirim sistemindeki stres azalacak ve buda fazla gaz oluşumunu engellemeyi sağlayacaktır.

İlgilini çekebilir  YÖK'te deprem sürüyor: 'Nihat Hatipoğlu ve Fahri Kasırga istifa etti' iddiası

-Besinleri yavaş yemeye özen gösterin ve yavaş sıvı tüketmeye çalışın. Hızlıca tüketilen besinler ve içecekler fazla hava utulmasına neden olur.

-Düzenli olarak egzersiz yapmak sindirim sisteminde gaz birikimine engel olacaktır. 30 dakika boyunca yapılacak bir egzersiz faydalı olacaktır.

-Besinlerin tüketiminde daha az yağ kullanmaya ve daha az tüketmeye özen gösterin. Yağlı besinler tüketmek sindirimin yavaşlamasına neden olur. Sindirilemeyen besinlerde gaz oluşumuna neden olur.

-Reçetesiz satılan bir gaz ilacı kullanabilirsiniz. Bu tür ilaçlar lifli besinlerin sindirilmesiyle oluşan gaz miktarının azaltılmasına yardımcı olacaktır.

-Sigara tüketimini ve sakız çiğnemeyi bırakmanızda faydalı olacaktır.

-Gazlı ürünlerin tüketiminden kaçınmakta yararlı olacaktır.

Doktora Ne Zaman Başvurulmalı ?

İlaç kullanımının, uygulanan herhangi bir diyetin bir yardımının dokunmadığı durumda bir doktora başvurulması yararlı olacaktır. Birazdan yazacağımız rahatsızlıklarla beraber şişkinlikte varsa eğer doktora görünmek en sağlıklısı olacaktır.

Kronik karın ağrılarıyla beraber şişkinlik

Tekrarlayan ishal ve kabızlık

Sebebi bilinmeyen kilo kayıpları

Bağırsak inkontinansı

Dışkıda görülen kan

Yüksek vücut sıcaklığı, kusma, titreme eklemlerde ya da kaslarda görülen ağrılar gibi enfeksiyon belirtilerinin oluşması.

Sağlıkla kalın..

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz