Eklemlerde, kaslarda ve onları çevreleyen yumuşak dokuda ağrı ve iltihaba neden olan romatizma kronik seyreden bir hastalıktır. İltihaplı ve iltihapsız olmak üzere ikiye ayrılan hastalık, ilk önce eklemlerde ve daha sonrada vücudun diğer dokularında ciddi hasarlara yol açar. Romatoid Artrit, Lupus Hastalığı, Behçet Hastalığı, Gut ve Ankilozan Spondilit iltihaplı romatizmaların en yaygın çeşitleridir.

İltihaplı romatizma belirtileri

  • Eklemlerde kızarıklık ve şişme, sıcaklık hissi, yanma
  • Eklemlerde şiddetli ağrı
  • Sabahları uykudan uyanında ayak, bacak, el ve kollarda yaşanan tutulmalar, bu organları hareket ettirmede zorlanmalar, eklem bölgelerinde şekil bozuklukları
  • Yüksek ateş
  • Halsizlik, bitkinlik
  • Nedensiz kilo kaybı, uzun süren karın ağrıları, kronik ishal
  • Eklem bölgelerinde ve cilt altında romatoid nodülü olarak tanımlanan şişlikler ve yumrular
  • Tek ya da çift taraflı kalça ağrıları, gözlerde kızarıklık ve ağrı

İltihaplı romatizma nedenleri

  • İltihaplı eklem romatizması genetik yatkınlığı olan bir hastalıktır. Kişimin birinci derece yakınlarında hastalığın varlığı kişide iltihaplı romatizma görülme oranını artırır.
  • Yaşın ilerlemesine bağlı olarak gelişen kemik erimesi
  • Sigara içme alışkanlığı iltihaplı romatizma riskini arttıran önemli bir etkendir.
  • Aşırı et tüketimi, kaymak, krema, tereyağı ve peynir gibi yağlı gıdaların yüksek oranda tüketilmesi gibi yanlış beslenme alışkanlıkları iltihaplı romatizma hastalığına yakalanma riskini artırır. Öğünlerin düzensiz olması, fiziksel aktivite yetersizliği ve obezite de hastalığın gelişiminde önemli bir faktördür.
  • Kadınlarda iltihaplı romatizma görülme oranı daha yüksektir. Hamilelik, emziklilik, menopoz gibi dönemlerde hormonların salınımındaki düzensizlikler iltihaplı eklem romatizması hastalığını tetikler.
  • Parazit, maya, bakteri ve virüs gibi zararlı mikroorganizmaların meydana getirdiği vücut iltihaplanmaları da iltihaplı romatizma hastalığına neden olabilir.

İltihaplı romatizma tedavisi

İltihaplı romatizma tedavisinin amacı iltihabı ortadan kaldırmak, kontrol altına almak ve hastalığın belirtilerini gidermeye çalışmaktır. Hastalığın kesin tanısı konduktan sonra doktor tarafından hastalığın ilerlemesini durdurmak için nonsteroid antiinflamatuar ve antiromatizmal ilaçlar reçete edilir. Bu ilaçlar hastanın ağrılarının dindirmeyi sağlar ve düzenli kullanıldığında dokularda oluşabilecek hasarlar önlenebilir. İlaç tedavisini desteklemek için hasta uzman bir fizyoterapiste yönlendirilir ve hastaya uygun egzersizler ile eklemlerin hareket kabiliyetlerini kaybetmemeleri sağlanır. Yapılan ilaç tedavisine ve fizyoterapi uygulamalarına yanıt vermeyen hastalarda kortizon tedavisine başlanır. Maksimum 3 kez uygulanan kortizon, iğne ile hastanın eklemlerine enjekte edilir ve iltihaplı eklem bölgesinde oluşan ağrı ve şişliklerin azalması sağlanır. İltihaplı romatizma hastalığı eklemlerde ciddi hasarlara yol açacak şekilde ilerlemiş ise hastalığın tedavisinde cerrahi yöntemlere başvurulur. Cerrahi uygulama ile eklemlerin hareket kabiliyeti yeniden kazandırılır ve ağrılar ortadan kaldırılır.

İlgilini çekebilir  Muzun faydaları nelerdir? Muz kabuğunun bilinmeyenleri

İltihaplı romatizma için öneriler

  • İdeal Kilonuza Ulaşın: Fazla kilolar bacak ve bel bölgesine aşırı yük binmesine neden olarak eklemlerde hasar oluşturur. Bu durum iltihaplı romatizma riskini artırır.
  • Sağlıklı Beslenin: Yeterli ve dengeli bir beslenme programı romatizma hastalığı ile mücadele etmeyi kolaylaştırır. Şeker ve şekerli yiyeceklerin dikkatli tüketilmesi ve diyet programına omega3 içeriği yüksek balık, ceviz, keten tohumu, yumurta ve semizotu gibi besinler eklenmelidir. Bu besinlere ek olarak omega6 içeren zeytinyağı ve yüksek c vitamini içeren sebze ve meyveler de eklenmelidir.
  • Su Tüketimini Arttırın: İltihaplı romatizma hastalarının bağırsak florasında bozukluklar yaşanabilir. Bağırsakların hareketlerini güçlendirmek için günde en az 2 litre su tüketimi önemlidir.
  • Dişlerinizin Sağlıklı Olmasına Dikkat Edin: Diş çürükleri, diş eti kanamaları gibi diş problemleri bağışıklık sistemini olumsuz etkileyerek romatizma hastalığını tetikler. Bu nedenle 6 ayda bir dişlerin kontrol ettirilmesi önemlidir
  • D Vitamini Takviyesi Alın: D vitamini yetersizliği kemik gelişimini önler ve kuvvetsizliğe neden olarak romatizma oluşmasına zemin hazırlar.  Kemik ölçümlerinin zamanında yapılarak doktor kontrolünde D vitamini alınması iltihaplı romatizma hastalığı oluşumunu engeller.
  • Sigara Kullanmayın: Toksin etkiye sahip olan sigara, eklem ve kas dolaşımını engelleyerek iltihaplı romatizmaya neden olabilir.
  • Soğuk ve nemli ortamlardan uzak durun

KÜR TARİFİ

İltihaplı eklem romatizması olanlar bitkisel kürü merak ediyor. İltihaplı romatizma tedavisi var mı? 20 tane kurutulmuş kiraz sapını (kiraz sapını bulamayan mısır püskülünü kullanabilir) 4 dakika bir buçuk bardak suda kaynatıyorsunuz üzerine 6 gram ısırgan ilave ediyorsunuz. Yine 4 dakika böyle kaynıyorsunuz. Bu kür ılıyınca içebilirsiniz. İlk bir haftada sabah akşam yemekten önce akşam yatmadan önce de karabaş çayını içebilirsiniz. Birinci haftadan sonra kiraz kürünü bire düşürülecek. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz