enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5605
EURO
34,9685
ALTIN
2.429,14
BIST
9.722,09

Kan grubuna göre diyet nedir!

Kan grubuna göre diyet nedir!
17.12.2019
50
A+
A-
REKLAM
X

Kan grubuna göre diyet olur mu demeyin. Bilimsel çalışmalar ne diyor? Şimdi sizlere bu konu hakkında bir kaç bilgi ile sizlere aktaralım.. 

Kan grubuna göre diyet nedir?

Kan grubuna göre diyet ilk olarak 1996 yılında naturopati uzmanı bir hekim olan Peter D’Adamo tarafından ortaya atılmıştır. D’Adamo yediğimiz yiyeceklerin kan grubumuza göre kimyasal olarak tepki verdiğini ve kan grubu için tasarlanmış bir diyet uygulandığında vücudun yiyecekleri daha verimli bir şekilde sindirebileceğini savunmaktadır. Bu sayede diyetin kilo vermeyi kolaylaşacağını, enerjiyi artacağını ve kalp hastalıkları gibi kronik hastalıkların önlenmesine yardımcı olacağını iddia etmektedir. Bu nedenle kan gruplarına göre zayıflamak için besin seçimi ve aktivite düzeyi hakkında önerilerde bulunmuştur.

REKLAM
X

D’Adamo kan grubuna göre diyetin nasıl uygulanacağı, hangi besinlerin, baharatların, vitamin ve mineral takviyelerinin, hangi egzersizin yapılması gerektiğini anlatan ‘Eat Right 4 Your Type’ adında da bir kitap çıkarmış ve New York Times’da en çok satan kitaplar arasında yer almıştır, hızla popüler olmuştur. Oysa bu diyet tarzının da besin gruplarını kısıtlayan diğer diyetlerden farkı yoktur.

Bu diyete göre hangi kan grubu nasıl beslenmeli?

0 KAN GRUBU

0 kan grubuna sahip bireyler yağsız et, tavuk, hindi ve balık gibi yüksek proteinli besinlerden yoğun beslenmesi gerektiğini belirtmektedir. Buna ek olarak sebze ve meyveleri bol miktarda ancak tahıl ve baklagilleri ise mümkün olduğunca sınırlandırmalıdır. 

İdeal kilo vermesi için de; deniz mahsülleri, kırmızı et, brokoli, ıspanak ve zeytinyağı gibi spesifik bazı besinlerin en iyi tercihler olduğunu söylemektedir. Ve son olarak bu kan grubuna sahip olan bireyler buğday, mısır ve süt ürünlerinden kesinlikle kaçınması gerektiğini iddia etmektedir. D’Adamo ayrıca 0 kan grubuna sahip bireylerin mide sorunlarına daha yatkın olduğunu savunur ve hassas mideleri için çeşitli besin takviyelerini de önermektedir. Ayrıca 0 kan grubundan olan kişilere bisiklete binme, koşu gibi yüksek yoğunluklu aerobik egzersiz önerilmektedir.

A KAN GRUBU

A kan grubundan olan bireylerin zayıflaması için ise sebze ve meyveler, ananas, zeytinyağı, soya, deniz ürünleri, hindi eti ve kepekli tahıllar ideal besinlerdir. 

A, B, 0 kan grupları ve hastalıklar arasındaki bağlantıyı inceleyen bilimsel çalışmalarda farklı kan grubuna sahip kişilerin bazı hastalıklara yakalanma riskinin daha yüksek ya da düşük olabileceğine dair kanıtlar bildirilmiştir.

Kilo kaybı için bu bireyler süt, buğday, mısır ve Meksika fasulyesinden kaçınmalıdır. A kan tipine sahip bireylerin düşük yoğunluklu aktiviteleri seçmeleri ve meditasyonu da fiziksel aktivitenin bir parçası haline getirmeleri önerilmektedir. Bu kan grubu için tai chi ve yoga uygun aktivitelerdir.

B KAN GRUBU

B kan grubu bireyler et, yeşil yapraklı sebzeler, meyve, yumurta, süt ürünleri, yumurta, deniz ürünleri, tahılları, karaciğer ve meyan çayını içeren bir diyetle zayıflamalıdır. Ancak tavuk, mısır, yer fıstığı ve buğdaydan uzak durmalıdır.

AB KAN GRUBU

AB kan grubuna sahip bireyler ise süt, soya fasulyesi, kuzu eti, balık, tahıl, sebze ve meyvelerden yemelidir. Kilo kaybı için soya, deniz ürünleri, yeşil sebzeler en iyi tercihtir. Fakat mısır, tavuk, karabuğday ve Meksika fasulyesinden kaçınmalıdır. D’Adamo AB kan grubuna sahip bireylerin mide asiditesinin düşük olma eğiliminde olduğunu ve bu nedenle tütsülenmiş et ürünleri, kurutulmuş etler, alkol ve kafeinden kaçınmalarını önermektedir.

 TÜM KAN GRUPLARI İÇİN ÖNERİLER

Her tip kan grubu için işlenmiş yiyeceklerden uzak durulması uyarısı verilmektedir. Özellikle kurabiyeler, krakerler, cipsler, tatlandırıcılı ve şekerli bütün besinler önerilmemekle birlikte organik besinlerin ön plana çıkarılması tercih edilmektedir.

Kan grubuna göre beslenmenin çıkış noktası

0 kan grubunun avcı toplayıcı olan en eski insanların, hayvansal protein bakımından yüksek diyetlere sahip ata kan grubu olduğunu bu nedenle hayvansal besinlerden ağırlıklı bir beslenme modeliyle yaşam sürmelerinin sağlık açısından yarar sağladığı düşünülmektedir. A kan grubunun ise insanlar tarıma başladıklarında ve daha çok vejetaryen tarzı beslendiklerinde geliştiği savunulur ve bitkisel besinleri ön planda tutulur. B kan grubuna sahip bireylerin, süt ürünleri tüketiminden faydalandıkları düşünülmektedir, çünkü bu kan grubunun göçebe kabilelere dayandığı düşünülmektedir. Son olarak, AB kan grubu olan bireylerin, A ve B grubu için önerilenlerin orta düzeyinde olan bir diyetten yararlandıklarına inanılmaktadır. 

Ayrıca kan grubu ile sindirim arasında bir bağlantıyı kanıtlayan hiçbir bilimsel çalışma yoktur. 

Kan grupları ile hastalıklar arasında bir bağlantı var mıdır?

Örneğin 0 kan tipine sahip bireylerde kalp damar hastalığı riski diğer kan gruplarına sahip bireylere kıyasla daha düşük fakat mide ülseri riski daha yüksektir. B kan grubuna sahip bireylerin ise tip 2 diyabet riski 0 kan grubuna sahip bireylerden daha düşüktür. Bu nedenle AB0 kan grubu sisteminin bir bireyin belirli hastalıklara karşı duyarlılığını belirlemede rol oynaması muhtemeldir. Ancak bunun diyetle ilgisini gösteren hiçbir çalışma yoktur.

Bilimsel çalışmalar ne diyor?

2013 yılında the American Journal of Clinical Nutrition’da yayınlanan, dünyadaki tüm tıbbi literatürü analiz eden derleme çalışması kan grubu diyetinin sağlığa faydalı olduğuna dair hiçbir bilimsel çalışma bulamamıştır.

2014 yılında PLoS One adlı bilimsel dergide yayınlanan çalışmada 1455 kişinin kan grubuna göre diyet uygulamanın kalp damar sağlığını etkileyen parametreler üzerindeki etkisini incelemiştir.

Sonuçta A kan grubuna sahip kişiler için önerilen bol sebze, meyve içeren bir diyetin kolesterol ve kan basıncı gibi kardiyometabolik risk faktörlerinde iyileşme sağladığı bulunmuştur. 

Ancak bu gelişme yalnızca A kan grubuna sahip olan bireylerde değil, A tipi yani bitkisel ağırlıklı beslenen herkeste görülmüştür.

Lektin baklagiller, buğday ürünleri, domates, yer fıstığı ve kaju, patlıcanda yoğun miktarda bulunan, tohumları böcek ve zararlı organizmalardan koruyan şeker bağlayıcı proteinlerdir.

‘Kan tipine göre beslenmenin sindirimi kolaylaştırdığı, enerjiyi arttırdığı veya kronik hastalıklardan koruyucu olduğuna dair hiçbir kanıt yoktur.’

Bu da kan tipine göre diyet savunusunun gerçekçi olmadığını göstermektedir. 

Belli kan grupları lektin içeren besinlerden sakınmalı mı?

D’Adamo teorisine göre lektinlerin, bireyin kan grubu ile uyumlu olmaması durumunda kırmızı kan hücrelerinde kümeleşme gerçekleşmektedir. 

Bu konuyla ilgili yapılan bilimsel çalışmalarda yalnızca çiğ baklagillerdeki küçük bir lektin yüzdesinin belirli kan türüne özgü böyle bir etki oluşturabileceğine dair kanıtlar vardır. Bu da anlamsızdır, çünkü baklagilleri tüketmeden önce ıslatıp pişirdiğimizde lektinler kaybolmaktadır. Bununla birlikte genel olarak lektinler tüm kan gruplarındaki bireyleri etkileyebilmektedir. Kısacası kan grubuna göre lektin içeren besinlerin diyetten çıkarılması mantıklı değildir. 

Uygulanması mantıklı mı?

Kan tipine göre diyet kısıtlayıcı bir uygulamayı gerektirir ve kişisel tercihleri göz ardı eder. Bireye özgü ve uygulanabilir değildir. Ayrıca organik besinler ve takviyeler de ekstra para harcamanıza neden olur. Kan tipine göre beslenmenin sindirimi kolaylaştırdığı, enerjiyi artırdığı veya kronik hastalıklardan koruyucu olduğuna dair hiçbir kanıt yoktur. Kan grupları ile sindirim sistemi arasında vücutta metabolik bir ilişki bulunmamaktadır. Kan grupları ile yiyecek seçimi ve fiziksel aktivite önerileri arasında da bağlantı yoktur.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.