Kinoa, yenebilir tohumları için tarımı yapılan Chenopodioideae alt familyasından bitki. Tahıllara benzer yönleri olsa da Buğdaygillerden değildir, ıspanak ve pancar gibi bitkilere daha yakındır. Kinoa, Keçuva dilindeki kinua sözcüğünün İspanyolca söylenişinden gelmektedir.
Kinoa, glutensiz ve eksiksiz bir protein kaynağı olduğu için biraz daha avantajlıdır. Önceki yazımızda kuskus’dan bahsetmiştik kuskus’a göre pişirmesini daha uzun sürer.
Kinoa BESİN DETAYLARI
Kinoa bütün önemli aminoasitleri barındırır ve buna vücutta üretilemeyenler de dahildir. Bu sebeple, diğer tahılların aksine, eksiksiz bir protein kaynağıdır. Özellikle veganlar için önemli bir besin kaynağıdır. 100 gramında 7 gram lif bulunduğu için günlük 30 g lif tüketimi gerekliliğine ciddi oranda katkıda bulunur. Kuskusa kıyasla çok daha fazla vitamin ve mineral içerir. Hatta potasyum ve kalsiyum miktarı neredeyse üç, demir ve magnezyum miktarı ise neredeyse dört katıdır.
100 g (pişmemiş kinoa)
- 309 Enerji
- 5 g Yağ
- 55.7 g Karbonhidrat
- 6.1 g Şeker
- 7 g Lif
- 13.8 g Protein
- 780 mg Potasyum
- 79 mg Kalsiyum
- 210 mg Magnezyum
- 7.8 mg Demir
- 0.8 mg Bakır
- 3.3 mg Çinko bulunur.
Kinoa tok tutar
Pişirildiğinde glisemik indeksi daha düşük olduğu için daha uzun süre tokluk hissi yaratır.
Kinoa tohumu yüksek oranda vitamin, mineral ve lif içerir. Kinoa tohumunda A, B, C, D ve K vitaminleri vardır. Bu zengin içeriğe karşılık kinoa tohumlarında hiç kolesterol yoktur. Bunlar dışında kinoa tohumu magnezyum, demir, çinko, kalsiyum ve fosfor açısından da zengindir.