Turşu doğal ise probiyotik açısından çok zengin bir besin kaynağıdır. Salamura, gıdanın anaerobik fermantasyonuyla veya sirke batırılarak gıdanın raf ömrünün korunması veya uzatılması işlemidir. Doğu Asya’da, salata sosu da dekapaj ortamı olarak kullanılır. Dekapaj prosedürü tipik olarak gıdanın dokusunu, tadını ve tadını etkiler.
Bağışıklık ve insan sağlığı için turşunun önemi çok fazladır. Besin değerleri açısından doğal bir probiyotik olan turşu için nasıl yapılır, marketlerde satın aldığımız turşu probiyotik içermez size doğal bir beslenme sağlamaz. Evde yapacağınız turşu ile kışın hastalanmayacaksınız ve bağışıklığınız güçlenecektir.
Saraçoğlu evde turşu tarifi
Öncelikle temiz içme suyu klorsuz olmalıdır. Musluk suyunu kaynatıp soğuttuktan sonra kullanabilirsiniz.
Turşuyu hangi malzemeden yapacaksanız ( salata, fasulye, lahana, karnıbahar ) güzelce yıkayın, sirkeli su ile yıkayabilirsiniz. İyice temiz olduğundan emin olun.
Cam kavanoz veya cam şişe kullanmalısınız. Ortalama 1 litre suyun içine 1 yemek kaşığı kaya tuzu ve 1 yemek kaşığı probiyotik maya ekleyin.
Sonrasında suyun içine bir kaç damla sirke ekleyebilirsiniz. Tüm malzemeleri suyun içine koyun. En üst kısmına da limon ekleyerek malzemelerin suyun içinde kalmasına dikkat edin. Sonrasında üstüne 1 tatlı kaşığı organik bal ilave edin.
Damak zevkinize göre sarımsak da ekleyebilirsiniz.
İlk etapta kavanozun ağzını çok sıkı kapatmayın. 2 gün sonra havasını alıp sıkıca kapatın ve karanlık ortamda saklayın. En az 15 – 20 gün bekledikten sonra turşunuzu tüketebilirsiniz.
Hem lezzetli hem probiyotik turşu ile bağırsak floranız güçlenecektir. Hastalıklara karşı bağışıklık sisteminizi olumlu yönde etkilenecektir. Aynı zamanda zayıflamak isteyenler içinde iyi bir gıda olacaktır.