enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3373
EURO
35,1899
ALTIN
2.246,00
BIST
8.718,11

Sirke yapımı ve faydaları nelerdir?

Sirke yapımı ve faydaları nelerdir?
24.11.2019
25
A+
A-

Sirke Nedir?

Sirke, yemeklerde, salatalarda tatlandırıcı olarak veya salamura gibi koruyucu olarak kullanılan su, asetik asit ve doğal aromalar içeren kötü kokulu ekşi meyve suyudur. Bu meyve çoğu kez yoğun asitli meyvelerden üzüm veya elma vb. olmaktadır.

Sirke Formülü

Asetik asit veya etanoik asit CH₃COOH formüllü bir organik asittir, sirkeye ekşi tadını ve keskin kokusunu vermesiyle bilinir.

Sirke Çeşitleri Nelerdir?

  • Elma Sirkesi
  • Üzüm Sirkesi
  • Hurma Sirkesi
  • Kayısı Sirkesi
  • Beyaz Şarap Sirkesi
  • Kırmızı Şarap Sirkesi
  • Çilek Sirkesi
  • Alıç Sirkesi
  • Adaçayı Sirkesi
  • Nar Sirkesi
REKLAM
X

vb. meyvelerden elde edilebilmektedir.

Sirkenin insan sağlığına olan faydaları saymakla bitmez. Sirke her derde deva, adeta bir şifa kaynağıdır. Özellikle sirkenin faydaları denildiğinde akla ilk gelen elma sirkesi olur. Yıllardan beri birçok hastalığın tedavi edilmesinde kullanılan aynı zamanda da yemeklerimizde tükettiğimiz sirke, hayatımızın her alanında bizlere şifa dağıtıyor. İnsan vücudu için son derece yararlı mineraller üreten sirke, yapısındaki vitaminler sayesinde adeta bir şifa deposu. Bu ve bunun gibi birçok faydası olan sirke ile ilgili bilinmesi gereken her şey.

Elma sirkesi yüzyıllar boyunca çok çeşitli alanlarda kullanılmış bir maddedir. Yemeklerden temizliğe kadar geniş bir kullanım alanı olan elma sirkesi, içerdikleri ile insan sağlığı için kilit öneme sahip bir üründür. İçinde yer alan vitamin, mineral ve asitler sayesinde vücutta güçlü bir antioksidan görevi görürken insan vücuduna yerleşmiş olan bakteri ve mikroplarla da doğrudan mücadele eder.

REKLAM
X

Sirkenin bu denli faydalı bir madde olduğu yüzyıllar önce fark edilmiş ve yüzyılları aşkın bir süredir sirkenin faydaları bilinen bir gerçeklik olarak yer edinmiştir. Yüzyılları aşkın süreden günümüze kadar kullanılmaya devam edilen elma sirkesi, Antik Yunan’da hekim Hipokrat tarafından birçok sağlık sorununun tedavisinde bitkisel reçete olarak da kullanılmıştır. Doğal antiseptik, antifungal ve antibakteriyel özelliklerine sahip olan elma sirkesi, içeriğinde bol miktarda magnezyum, fosfor, potasyum, demir, bakır ve florin barındırmaktadır.

Sirkenin Faydaları

  1. Bakterileri öldürür.
  2. Sivilcelerin oluşumunu engeller, doğal bir yüz toniği.
  3. Kan şekerini düşürür ve diyabetle savaşır.
  4. Tokluk hissi verir ve kilo vermeye yardımcı olur.
  5. Kolesterolü düşürür ve kalp hastalıkları riskini azaltır.
  6. Kansere karşı etkilidir.
  7. Migrene iyi gelir.
  8. Toksinlerden arındırır.
  9. Saçlarınızı daha parlak yapar.
  10. Dişleri beyazlatır ve diş tartarları düşürür.
  11. Reflüye iyi gelir
  12. Vücudun PH dengesini sağlar.
  13. Güneş yanıklarına ve cilt tahrişlerine iyi gelir.
  14. Meyve ve sebzeleri mikroorganizmalardan arındırır.
  15. Gıdaların çabuk bozulmasını engeller.
  16. Mideyi temizler.
  17. Sirkeyle soğuk su friksiyonları, en zararsız ateş düşürücü, keza vücuda sükunet ve ferahlık veren bir preparattır.
  18. Safrayı keser. Safra rahatsızlıklarını giderir ve safra akıntısını tanzim eder.
  19. Kanı sulandırır.
  20. Haşera ve diğer zehirli hayvan sokmalarında, sokulan yer sirkeyle pansuman yapılır ve üzerine sirkeli pamuk kapatılırsa şifa gerçekleşir.

Sirkenin faydaları saymakla bitmez, evinizden eksik etmemelisiniz.

Sirke Nasıl Yapılır

Sirke, değerini son dönemde daha bir anladığımız, sağlık deposu bir gıda. Ancak sirkeden azami faydalanabilmek için sirkenin doğal ve katkısız olması gerekiyor. Bunun için yapabileceğiniz en doğru şey kendi sirkenizi yapmak. Bu içeriğimizde size evde sirke nasıl yapılır onu anlatacağız. İşte evde üzüm, elma, alıç, nar ve diğer meyvelerle sirke yapmak isteyenlere tavsiyeler ve tarifler.

Elma ile yapılışını anlatacağız siz hangi meyve ile yapmak istiyosanız onu kullanabilirsiniz.

REKLAM
X

Doğal bir elma alın ve elmaları küp küp kesin. Kabuklarını kesinlikle soymayın. Çekirdeklerini ayırın. Bir cam kavanoza bu elmaları doldurun. Kendi kendine mayalanması canlı bakterisini üretmesi lazım oda en az 6 ayda olur. Bu sirke probiyotik özellik taşıyacaktır. Bağışıklık için çok önemlidir. Kavanoz içerisine temiz su dolduruyoruz.

Fermantasyonu hızlandırmak için bir kaşık doğal bir bal koymanız lazım. Kestane balı vb. kullanmayın, çiçek balı gibi bal kullanabilir doğal olduğu sürece. Bal ile yaparsanız en az 2 ay beklemesi lazım. Kavonoz içindeki elma,su,bal karıştırıp ağzını bir tülbent ile kapatın. Oda sıcaklığı 20 derecenin altına düşmeyecek. Kapalı bir ortamda saklayıp muhafaza ediniz. 2 ay sonunda sirke kendi anasını oluşturucaktır.

Sirke anası cam bir kavanoza alınıp suyu süzülecektir. Ardından sirke suyu ve ana bir arada 2-3 ay daha bekletilecektir. 5-6 ay süre içerisinde sağlıklı ev sirkesi hazır olacaktır.

Meyve çeşitleri ile yapabilirsiniz demiştik, meyvenin cinsine göre fermantasyon olayı süresi uzayabilmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.