enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3271
EURO
35,0620
ALTIN
2.297,63
BIST
9.008,28

Stresle Nasıl Başa Çıkabiliriz ? Stresle Başa Çıkmanın Yolları

Stresle Nasıl Başa Çıkabiliriz ? Stresle Başa Çıkmanın Yolları
06.02.2021
3
A+
A-

Bireyin kendinde anlamlandıramadığı rahatsızlık veren durumlar ve uzmanlar tarafından da kişide olan bu rahatsızlığın nedenini bilemedikleri durumlarda kişiye söylenen ilk nedenin stresten kaynaklı olduğu belirtilmektedir. Peki ama bu stres nedir?, neden ve nasıl oluşur?, hangi zamanlarda stres oluşmaktadır?, stresle nasıl başa çıkılır bunlara değineceğiz.

Öncelikle Stres nedir? bunun tanımını yapmak gereklidir. Stres, bireyin yaşantısını olumsuz şekilde etkileyen olaylar ve durumlar karşısında kişinin vermiş olduğu psikolojik tepkilerin bütününe stres adı verilmektedir. En düşük seviyede olduğu müddetçe kişinin sağlığını olumsuz şekilde etkilemez hatta ve hatta kişinin yaşantısında aldığı kararlarda olumlu şekilde yararlı olabilmektedir.

REKLAM
X

Stres Neden, Nasıl Oluşur ?

Kişi psikolojik açıdan rahatsızlık duyduğunda uzmandan destek alma mecburiyetinde olan kişilerin çoğu çocukluktan şuan ki yaşında kadar yaşamış olduğu olumsuz durumlar, iş hayatı içinde olduğu problemler ve baskıcı tutumlar gbi nedenlerden ötürü kendin sürekli stres altında hisseder ve bu stresli hal kişinin iş hayatındaki performansını, gerekse aile ve arkadaş çevresindeki yaşantısını olumsuz derecede etkilemektedir. Kişi psikolojik olarak bu tür tehditler içerisinde olması onun sürekli stres altında hissetmesine neden olur.

Stres, tek başına bir hastalık olarak görülmez fakat kişinin uzun süreler boyunca kendini stres altında hissetmesi pek çok hastalığın ortaya çıkmasındaki en temel etkenlerden biridir. Tabi ki strese neden olan etkenler bireyden bireye farklılık göstermektedir.

Stresle Nasıl Başa Çıkılır ? Neler Yapılabilir ?

REKLAM
X

Hemen hemen tüm bireylerin stres durumunda vermiş olduğu tepki aynıdır. Kişi stres ortamından ya uzak durmaya çalışır ya da ortamda strese neden olan durumları ortadan kaldırmaya çalışmaktadır. Vücudumuz herhangi bir tehlike ve tehdide karşı nöbet halindedir ve böyle bir durumla karşılaşıldığında vücutta adrenalin ve kortizon üretiminde artış görülür. Peşinden kalp atışlarında hızlanma nefes alıp vermede zorluk çekme, titreme veya terleme hali görülmektedir. Bazen hepsi birlikte görülebilirken bazen de bir belirti görülebilir.

Yaşamımız boyunca hiç stres altında olmamak gibi bir durum söz konusu değildir. Burada önemli olan hiç stressiz olmak değil önemli olan stres ortaya çıktığında nasıl bir tepki verdiğimizdir. Stresle başa çıkabilmek için öncelikli olarak bilmemiz gereken strese neyin neden olduğudur. Bunları tespit etmek gerekmektedir. Bunların ayırdına vardıktan sonra eğer ki strese neden olan şey olumlu olarak çözülebilecekse gerekli olan çözümler uygulanmalıdır. Fakat stresin kaynağı biliniyor ama çözümünü bulamıyorsak durumu kabullenip, sakin kalmak ve olayı akışına bırakmak doğru bir davranış olacaktır. Bolca nefes egzersizleri yapmak, olumlu düşünmeye çalışmak yararlı olacak ve bireyin rahatlamasına yardımcı olacaktır.

Sağlıkla kalın..

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.