Proteinler vücudumuzun en önemli besin maddesi ve yapı taşlarıdır. Bütün hücrelerde protein bulunmakla birlikte kas ve kemik sistemi, beyin sağlığı, genel vücut sağlığı için çok önemli etkileri vardır. Bu yüzden ergenlik çağından itibaren vücuda yeterli protein alınmalı ki sağlıklı bir yaşantı olsun, protein eksikliği önlenmiş olsun. İlerleyen yaşlarda da aynı şekilde protein önemlidir çünkü yetersiz alınması durumunda kas ve kemik erimesi gibi olumsuz etkileri gözükebilir. Şimdi protein eksikliğinin vücuttaki bazı belirtilerine göz atalım.
1: Unutkanlık
Protein eksikliğinin en belirgin özelliği hafıza sorunlarıdır. Hafıza sistemi de protein ve enzimlerden oluşmaktadır. Doğal olarak protein eksikliği varsa hatırlama ve hafıza sorunları meydana gelebilir. Aynı şekilde küçük çocuklarda da öğrenme zorluğuna sebebiyet verebilmektedir.
2: Uyku Sorunları
Beynimizde yer alan uyku sinyalleri ve uyuma sistemi proteinlerce kontrol edilmektedir. Proteinler amino asit yapı taşlarıdır. Bu yüzden uykusuzluk sorunu sık sık yaşıyorsanız protein eksikliğinden şüphe edilebilir.
3: Kemik Sorunları
Protein azlığı kemik sorunlarını beraberinde getirmektedir. Proteinler kalsiyum emilimi yapmaktadır. Kas ve kemik arasında kalsiyumun geçişi proteinler tarafından yapılmaktadır. İlerleyen durumlarda kemik ve eklem ağrıları, kemik kırıklarının artması gibi maddeler gözükebilir.
4: Karaciğer Yağlanması
Yağ yakma hormonları için proteinler gereklidir. Yetersiz ve az protein karaciğer yağlanması ve kilo alımına sebep olmaktadır.
5: Erken Yorulma Durumu
Kas ve kemik sistemindeki yetersiz protein erken yorulmaya sebep olur. Çünkü kaslarda geçişin azlığı ile proteinler yeterli ve etkili şekilde ilerleyişi için proteinler önemlidir.
Protein Açısından Zengin Gıdalar Nelerdir?
gibi başlıca gıdalar protein açısından zengindir. Bu gıdaları yemeklerimizde mümkün olduğunca daha sık tüketmeye özen gösterin.