enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,2522
EURO
34,8343
ALTIN
2.424,59
BIST
10.055,98

C vitamini ve D3 vitamini ile bağışıklığınızı güçlendirin

C vitamini ve D3 vitamini ile bağışıklığınızı güçlendirin
17.04.2020
25
A+
A-

Sağlıklı beslenme ve Koronavirüs’ten nasıl korunabiliriz. Her zaman “ne yemeliyiz”in üzerinde durarak “neler
yememeiliyiz”i unutmamalıyız.

Özellikle bu dönemde neleri tüketmekten kaçınmalıyız. Bu virüse bağlı pandemi Nisan boyunca da hayatlarımızı etkilemeye devam edecek. O yüzden pek çok kişide belki de bazılarımızda haberi olmadan bu virüsü taşıyabilecek.

Bu nedenle hafif de olsa bir gıcığı, öksürüğü, ateşi, kırıklığı, balgam çıkartması, bir iki gün süren ishali vb. bulguları olan kişilerin mutlaka bu test kitini yaptırmaları ve koronayı ekarte etmeleri lazım.

Eğer pozitifse de o zaman mutlak suretle izolasyona yani tecride girmeleri lazım veya yaş ve risk varsa “D vitamini bağışıklık sistemi için çok önemli. Koronavirüs ile verdiğimiz bu mücadelede, “Evde kal Türkiye” dediğimizi için de insanlarda ciddi bir şekilde D vitamini düşüyor, daha da düşecek.” bunun için bazı yapmanız gerekenler şunlar:

C VİTAMİNİ VE D3 VİTAMİNİ İLE BAĞIŞIKLIĞINIZI GÜÇLENDİRİN

C vitamini ile bağışıklık güçlenir

Bolca C vitamini almak. Portakal, limon,mandalina, greyfurt, maydanoz, sivri biber bunların dışında; taze ve çiğ yenen bütün yeşillikler ve kuşburnu bunlar bol miktarda C vitamini içerirler.

Çinko ile bağışıklık güçlenir

Zinc yani çinko da çok önemli. Çok tuzlu olmayan fazla kavrulmamış kabak çekirdeğinde ayrıca Antepfıstığında kırmızı ette ve kabuklu deniz ürünlerinde ve genel olarak kabuklu çerezlerde bol miktarda bulunur.

D vitamini ile bağışıklık güçlenir

Ama hepsinden önemlisi D3 vitamini. Çünkü D vitamini bağışıklık sistemi için çok önemli. Şu ara “Evde kal Türkiye” dediğimizi için de insanlarda ciddi bir şekilde D vitamini düşüyor, daha da düşecek. D vitaminin aktif hale gelmesi için güneş ışığı yani ultraviyole yani mor ötesi gerekiyor. Şu an en önemli olan gıdamız D vitamini diyebilirim. Camdan geçen güneş ışınları olmaz. Pencere açılacak veya balkona, terasa, verandaya, bahçeye imkan varsa çıkılacak. İmkan yoksa bile hava kapalı olsa bile öğlen saatlerinde evin neresinden daha dik bir güneş geliyorsa bir 20 dk. kadar özellikle avuç içlerini, kolları hepsini güzelce güneşlendirerek D vitamini aktif hale getirmek çok önemli. Bir de D vitamini özellikle yağlı balıklarda, süt ve süt ürünlerinde daha boldur, bunları bu dönemde imkan olduğunca tüketmekte fayda var.

Demir Eksikliği Kansızlıkla Mücadele

Eğer demir eksikliği varsa o zaman da kansızlığa karşı mücadele etmek için; pekmez, kırmızı et, mor erik, erik pestili, kuru incir, kuru kayısı, hurma gibi demir oranı yüksek gıdaları özellikle de yeşil mercimekte çok bulunuyor. Tabii C vitamini ile beraber tüketmekte de fayda var.

Proteinli Gıdalar

Gıdalardan kırmızı pancar, şalgam suyu, tarhana çorbası, ev yapımı turşu, özellikle lahana turşusu, zencefil ve zencefil turşusu yemeklere biraz serpeceğiniz antioksidan baharatlar özellikle alkali etkili baharatlar, yeterince protein almak için doğal serbest gezen tavuğun yumurtası, tavuk eti, balık özellikle omega-3 içeren yağlı balıklar bunları bolca tüketmek lazım.

Bitkisel Protein

Bitkisel protein olarak da yeşil mercimek, kırmızı mercimek, sarı mercimek, bezelye, nohut, kuru fasulye, börülce, barbunya gibi bakliyatlarda da bitkisel protein vardır. Bu dönem bolca yenmeli.

Omega-3 yüksek beslenmek lazım. Bunun için der chia tohumu, keten tohumu özellikle ceviz tüketilmeli. Hayvansal gıda olarak da somon balığı başta olmak üzere yağlı balıkların faydası var.

Beyaz ve şekerden uzak durun

İyi beslenmek lazım ama beyaz un, beyaz şeker mısır şurubu, pirinç, fazla miktarda patates, fast food hamburger gibi sürekli dışarıdan yemek söyleyip glisemik indeksi yüksek olup kan şekerini yükseltmek tersine bağışıklık sistemini olumsuz etkiler. Zaten bu virüsler ve mikro organizmalar da şekerli ortamı daha çok severler.

Karanfil çiğnemenin faydası

Ağızda karanfil çiğnemenin de faydası vardır. Karanfilin antiviral bir etkisi vardır.

Maske koruması için

Maskelerinizi riskli ortamlarda, dışarı çıkacaksanız ki “Evde kal Türkiye” diyoruz ama çıkmanız gerekiyorsa bir damla içine ve dışına tam da burun ve ağız deliklerinin geldiği yere defne veya karanfil yağı damlatabilirsiniz, kısmen bir koruyucu etkisi olabilir.

Asitli içeceklerden uzak durun

İçecek olarak da asitli içecekler, şekerli içecekler yerine doğal maden suyu özellikle rezene çayı ıhlamur, ekinezya çayı, yasemin çayı gibi hazmettirici ve alkali etkili çayları içmekte fayda var. Ancak birkaç şeye dikkat etmekte fayda var; aşırı sert kabuklu yemişler, kızarmış ekmek veya dişleri sert fırçayla fırçalayıp çizmek, kanatmak gibi diş etlerini zedeleyecek şeylerden uzak durmakta fayda var. Bu oluşan çiziklere mikro organizmaların yerleşme riskini artırıyor. O nedenle ağız içini travma edecek, kesecek, delecek, çizecek gıdalara karşı çok dikkatli olun. Bir de çok sıcak veya buz gibi değil, bitki çaylarını hatta kahveyi daha ılık olarak içmenizde fayda var.

Güçlü bağışıklık kazanmanız dileğiyle.

Yorumlar

Exit mobile version