enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,2062
EURO
35,0534
ALTIN
2.518,22
BIST
10.643,58

Hindistan Cevizi Yağı Hızlı Zayıflamanın Gizli Gücü mü?

Hindistan Cevizi Yağı Hızlı Zayıflamanın Gizli Gücü mü?
02.01.2020
3
A+
A-

Hindistan cevizi yağı yeni bir trend olarak günümüzde daha çok duyulmaya başlasa da aslında tropik bölgelerde çok uzun zamandır kullanılan bir yağ çeşidi. Hindistan cevizini şimdi biraz öğrenelim..

HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞI ENDONEZYA, FILIPINLER, HINDISTAN ve Güney Asya ülkelerinde yetişen ve yöre halkının “hayatın ağacı” olarak nitelendirdiği bu enerji yoğunluğu yüksek besin tıpta uzun yıllar boyunca kullanılmış. Özellikle Amerika’da 1940’lardan sonra kalp hastalıkları oranının artması sonucunda bitkisel yağların yerini Hindistan cevizi yağı almaya başlamış bu da dünya da yaygınlaşmaya başlamasına vesile olmuş. Fakat daha sonradan insanların düşük yağlı diyetlere yönlendirilmesiyle beraber hindistan cevizi yağı kullanımı da buna bağlı olarak git gide azalmıştır.

 Orta zincirli yağ asitlerinin (MCT) genel kaynağı olan Hindistan cevizi yağı özellikle klinik hastalarda buna yağ emilim metabolizması hastalıkları ve ciddi  sindirim hastalıklarını örnek verebiliriz ki; bu alanda kullanılması oldukça önemlidir. Orta zincirli yağ asitlerinin en önemli özelliği diğer yağlar gibi vücutta kullanılması için parçalanmasına gerek yoktur, direkt ince bağırsağa ulaştıklarında zaten yağ asidi formunda oldukları için hemen bağırsakta emilir ve anında karaciğerlere gider. Karaciğerde de enerji olarak metabolize edilirler. MCT’lerin vücutta diğer yağ çeşitlerinden en belirgin farkı; hücrelerde enerji artışına sebep olup metabolizmayı hızlandırmalarıdır. Bunun nedeni de kendilerine has olan sindirim farklılığından kaynaklanmaktadır. 

KİLO KAYBINA ETKİSİ

Hindistancevizi yağı içerdiği yağ asitleri sayesinde yüksek ısıya maruz kaldıklarında okside olmaması açısından pişirme yağı olarak rahatça kullanılabilir. Aynı zamanda yapılan araştırmalarda MCT’lerin antimikrobiyal özellikleri olduğu da görülmüş, hastalığa sebep olan mantar, bakteri, virüs ve parazitleri öldürmekte etkili oldukları ispatlanmıştır. 

MCT yağların sağlığa birçok faydası olduğu gibi zayıflama üzerinde de etkili sonuçları olduğu görülmüştür. 2008 yılında American Journal of Clinical Nutrition dergisinde yayınlanan bir çalışmada; kalorisi kısıtlı diyet alan iki gruptan; bir gruba zeytinyağı diğer gruba MCT içeren yağ verilmiş. MCT yağ çeşidiyle beslenen grupta kilo kaybının daha anlamlı olduğu görülmüştür. MCT yağ çeşidi olan Hindistancevizi yağı kendi özel formuyla uzun zincirli yağ asitlerine göre adipoz dokularda birikmesi daha zor ve vücutta sindirilmesi daha kolay bir yağdır.

Bu yüzden kilo verme programlarında tercih edilmesi önerilir. Buna ek olarak yapılan farklı bir araştırmada; abdominal (karın içi ve çevresinde) yağlanması olan orta yaşlı 40 kadın incelenmiş. 12 hafta boyunca bir gruba soya yağı diğer gruba hindistancevizi yağı verilmiş. Çalışma sonunda iki grubunda kilo verdiği ama MCT yağ çeşidiyle beslenen grubun bel/kalça oranının diğer gruba göre anlamlı bir şekilde azaldığı ispatlanmıştır. Hindistancevizi yağını kullanan grupta doygunluk hissinin daha fazla olduğu bildirildiği için bunun da kilo kaybına etkisi büyüktür. 

NÖROLOJİK HASTALIKLARDA DA ETKİLİ

MCT yağ asidi nörolojik hastalıklar içinde kullanılması önemli bir kaynaktır. Bu tip hastalıklarda, karbonhidrat kısıtlı diyetlerde glikoz beyin için gerekli enerjiyi sağlayamadığı zaman keton cisimleri beyin için enerji kaynağı olarak kullanılır. Keton cisimlerinin artışı mitokondriyel aktiviteyi arttırdığı için beynin glikoza ihtiyacını minimum düzeye indirerek hastalık semptomlarını en aza indirger.

Yapılan diğer bir çalışma da hindistancevizi yağı kullanan tip 2 diyabetli hastalarda insülin hassasiyetinde büyük ölçüde kontrol sağlandığı görülmüştür. Katılımcılar üzerinde yapılan çalışmada; 5 gün boyunca yüzde 77.5’i uzun ve orta zincirli yağ asitleri içeren diyet ile beslendiklerinde insülin hassasiyetinde yüzde 17 ile 30 arasında yükselme saptanmıştır. Hindistancevizi yağı aslında hem bir besin hem de bir ilaç olarak kabul edilebilir. Özellikle tüp ile beslenen hastalarda oldukça yararlı olan bu yağ safra tuzlarına gerek olmadan portal sisteme direkt karışabildiği için kolayca sindirilir. Faydaları arasında metabolizmayı hızlandırması, hastalıklara karşı koruyucu olması, bağışıklığı arttırması, bakteri ve virüsleri öldürmesi sayılabilir. 

Yapılan araştırmaların ışığında olumlu sonuçlar nedeniyle sadece kolay enerji sağlayan bir yağ çeşidi olmasının yanında kilo vermeye yardımcı, kardiyovasküler ve nörolojik hastalıkların tedavisinde yardımcı olmasıdır. Kolay sindirilebilirliği açısından sindirim sistemi hastalıklarında huzursuz bağırsak sendromu, reflü, kolesistektomi gibi durumlara etkisi vardır. Hindistan Cevizi yağını fonksiyonel bir besin olarak kullanmanızı öneririm.

Hindistan cevizi yağı besin değerleri

Porsiyon Miktarı:
100 g
Kalori (kcal) 862
Toplam yağ 100 g
Doymuş Yağ 87 g
Çoklu Doymamış Yağ 1,8 g
Tekli Doymamış Yağ 6 g
Kolesterol 0 mg
Sodyum 0 mg
Karbonhidrat 0 g
Diyet Lifi 0 g
Şeker 0 g
Protein 0 g
A Vitamini0 IUC Vitamini0 mg
Kalsiyum0 mgDemir0 mg
D Vitamini0 IUB6 Vitamini0 mg
Kobalamin0 µgMagnezyum0 mg
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Exit mobile version