enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,2406
EURO
34,7964
ALTIN
2.431,14
BIST
10.055,98

Yulaf mı, Çavdar mı? Hangisi daha besleyici ve faydalı?

Yulaf mı, Çavdar mı? Hangisi daha besleyici ve faydalı?
06.01.2020
182
A+
A-

Yulaf mı, çavdar mı? sorusuna cevap vermeden önce yulaf ve çavdar hakkında bilgi verelim.

Yulaf, bol nişastalı taneleri için yetiştirilen bir tarım bitkisi. Daha çok hayvan yemi olarak kullanılan bu tahıldan insanların beslenmesinde de yararlanılır. Bir yulaf tarlası, buğday ya da arpa başaklarına benzemeyen, salkım biçimindeki dağınık başakları sayesinde öbürlerinden kolayca ayırt edilebilir.

Çavdar, Poaceae familyasından bir tahıl bitkisi. Çavdarın ilk kez İÖ 6500 yıllarında Asya’nın güneybatısında yetiştirildiği sanılmaktadır. Soğuğa en dayanıklı tahıl olan çavdar yüksek yerleri, kumlu ve gevşek toprakları sever.

YULAF

B grubu vitaminleri, kalsiyum, magnezyum, potasyum, fosfor ve demir mineralleri olmak üzere pek çok besin bileşeni içeren yulaf; hücrelere enerji taşınmasında, dokulara kan aracılığı ile oksijen transferinde ve zarar gören yaşlı hücrelerin yenilenmesinde son derece etkili bir besindir. Ayrıca içerdiği beta glukan sayesinde bağırsak sağlığının korunması, bağışıklığın güçlenmesi ve kan şekerinin dengelenmesine de yardımcı olur.

ÇAVDAR

Çavdar; E, B1, niyasin ve folik asit vitaminleriyle çinko, bakır, selenyum ve magnezyum mineralleri açısından zengin bir tahıldır. Lignan denilen kompleks bir karbonhidrat içeren çavdar; mide ve bağırsaklarda tokluk reseptörlerini hızlı uyarıcı etki göstererek doyumun kolaylaşmasını sağlar. Ayrıca çavdar tüketildiğinde ağızda daha fazla salya salınır ve bu da asitliği düzenleyerek diş ve diş etlerinde bulunan zararlı bakterilerin azalmasını sağlar.

YULAF mı, ÇAVDAR mı? sonuç olarak

Hem yulaf hem de çavdar, sağlıklı beslenme içerisinde tercih edebileceğiniz mükemmel besinler. Ancak çavdar; yulafa nazaran daha fazla fermente olmamış lifi bağırsakta bırakır. Bu lifler ortamda bulunan su ile birleşerek dışkının hacminin daha fazla olmasını sağlar. Çavdar, yulafa oranla ince bağırsaktan daha kısa sürede geçtiği için metabolizmayı düzenleyici bir etki sağlar. Son olarak, çavdarın içinde bulunan nişastanın bağırsaklarda enzimler tarafından parçalanmasının da yulafa göre daha uzun sürmesi kalori harcamasını arttırır ve zayıflama sürecinde çok etkin bir sonuçla vücudun yağ dokularının azalmasını sağlar.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Exit mobile version