enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3308
EURO
35,1814
ALTIN
2.247,37
BIST
8.718,11

Tirşik Nedir? Tirşik Çorbası Faydaları Nelerdir?

Tirşik Nedir? Tirşik Çorbası Faydaları Nelerdir?
A+
A-

İsmi yöreden yöreye değişen, pek çok hastalığın şifası olan Tirşik, diğer bilinen adıyla ‘Hatırlayın Hekimi’ birçok hastalığa deva oluyor. Akdeniz bölgesine ait olduğu bilinse de Adana, Gaziantep, Kahramanmaraş gibi şehirlerimizde de çorbası yapılarak sıkça tüketilmektedir. İnsan sağlığı üzerinde oldukça etkili olan besinin, senede 7 defa tüketildiğinde birçok hastalığa deva olduğu söylenmektedir.

Tirşik Bitkisi:

REKLAM
X

Hatırlayın yöresinde zehirli pancar, yılan yastığı ve yılan pancarı gibi isimlerle anılan bu bitki geçtiğimiz yıllarda üniversite tarafından yapılmış olan araştırmalarla, bilimsel bir araştırma olan Asian Journal Of Chemistry’ de yayınlanmıştır. Hatırlayın yöresinde halk uzun yıllardır bu bitkiyi kullanmakta, yaptıkları tirşik çorbası içeriğinde çok yüksek oranlarda antioksidan içerdiği bilinmektedir. Tirşik bitkisi farklı yörelerde değişik isimlerde anılsa da yaban pancarı, ayıkulağı, yılan otu, kabargan, yılan yastığı, nivik isimleriyle daha çok bilinmektedirler. Halk tarafından bu bitkinin ünü arttıkça ve adeta şifa deposu olduğu öğrenildikçe tirşik çorbasının tüketiminde artış olmuş ve bu çorbayı yapmak isteyenlere de çorbanın senede 7 kere tüketmelerini de önermektedirler.

Mucizevi Çorba:

Sütçü İmam Üniversitesi (Kahramanmaraş) Ziraat Fakültesi Besin Mühendisliği öğretim görevlisi olan Yrd. Doç. Dr. Sinan Dayısoylu önderliğinde yapılan ve araştırma süreci 2 sene süren bu araştırmada zehirli bitkinin şifa kaynağına dönüştüğünü belirtmektedir.

Araştırmacı Yrd. Doç. Dr. Sinan Dayısoylu ifadelerinde şunları belirtiyor: Tirşik çorbasını yaparken bir gün önceden fermantasyona uğratılması gerekmektedir. Yani bir gün bekletilmelidir. Küçük küçük parçalara ufalandıktan sonra pişirme işlemi gerçekleştiriliyor. Bu şekilde uygulandığında zehir faktörü ortadan kaldırılmış oluyor. Bölgede ‘Hatırlayın Hekimi’ adıyla ün kazanmıştır. Bazı iltihaplanmalara ve böbrek rahatsızlıklarına iyi geldiği halk tarafından söylenmektedir.

Dayısoylu konuşmasının devamında ‘Bu bitkilerin antioksidan özelliğinin bulunmasının yanı sıra vücutta metabolizmayı hızlandırdığını ve Tirşik Çorbasını herkesin tüketmesin gerektiğini önermektedir’

Tirşik Çorbasının Faydaları Nelerdir ?

-Pek çok hastalık için şifa kaynağıdır.

-İştahsızlık sorunu yaşayan bireyler için iştah açıcı olarak önerilmektedir.

REKLAM
X

-Tirşik çorbasının yağsız yapılıyor olması ve protein bakımından düşük olması nedeniyle obezite hastalarının tüketmeleri önerilmektedir.

-Romatizmal, şeker ve gut gibi hastalığa sahip bireylerin de tüketmeleri faydalı olacaktır.

-Tirşik aç karnına tüketildiğinde bağırsak asalıklarını yok eder ve gastrit sorunu yaşayan bireyler için de tüketilmesi faydalıdır.

-Mide ve tükrük bezlerinde artışı sağlar ve mide hazmını kolaylaştırır.

-İdrar enfeksiyonlarına karşı etkilidir ve etkili bir idrar söktürücü özelliği vardır.

-Anemi rahatsızlığı içinde etkili olan Tirşik, ateş düşürücü etkisi de bulunmaktadır. Yaraların hızlı bir şekilde iyileşmesine ve kısa zamanda yaranın kapanmasına yardımcı olur.

REKLAM
X

-Beden direncinin artmasına yardımcı olur ve adale kramplarına karşı da etsi bulunmaktadır.

Tirşik Çorbası Nasıl Yapılır ?

1 demek tirşik bitkisi

1 su bardağı yarma buğday

2 su bardağı yoğurt

1/2 su bardağı un

Yumurta

Zeytin yağı

Yarma buğday bir gün önceden nemlenmeye bırakılır. Tirşik bitkisini yıkayın ve ince ince kıyın. Islanmış yarma buğdayı ve kıyılmış tirşiği su ilave ederek genişçe bir tencerede kaynamaya bırakın. Piştikten sonra tirşik otunun acısını alması için üzerine un serpin. 30 dakika sonra kaşık yardımıyla unu çorbanın üzerinden alın. Çorbaya su ilave edin ve kaynamaya bırakın. Yumurta, un ve yoğurtla terbiyesini hazırlayın. Kaynamış olan çorbaya terbiyesini yavaş yavaş ekleyerek 4-5 dakika daha kaynatın ve ocağın altını kapatın.Üzerine zeytin yağı gezdirerek servis yapabilirsiniz.

Sağlıkla kalın..

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.